De waarde van normen voor het individu

NEN_Logo

De waarde van normen voor het individu

De Kantoorspecialist No Comment
Tips & Tricks

Normen zijn nuttige richtlijnen voor standaardisatie en invulling van kwaliteitseisen, maar de manier waarop regelgeving werkt betekent dat voor de normale gebruiker er een onoverzichtelijke wirwar van codes en nummers ontstaat. Waar moet je nu naar kijken bij het beoordelen van normen?

Het lastige aan normen is dat de bedoeling ervan is dat producten voor een bepaalde groep mensen geschikt gemaakt wordt. Weten of kantoormeubilair aan een specifieke norm voldoet is dus erg nuttig op het moment dat er een beslissing wordt gemaakt met betrekking tot het inrichten van vele werkplekken – hoe groter het aantal, hoe groter het percentage van de bevolking moet zijn waarvoor het kantoormeubilair geschikt is.

Als individuele gebruiker heb je daar echter weinig aan. Je wilt niet iets kopen wat voor 98% van de bevolking geschikt is, maar iets dat voor jou geschikt is! Dat is persoonlijk en het helpt als je je dat realiseert. Alleen voor bureaustoelen zijn er namelijk al 3 verschillende geldende normen (europees, de nederlandse interpretatie ervan en de nieuwe product richtlijn die nog strenger is) en dan nog normen die niet meer van toepassing zijn maar dit wel ooit waren. Als je toevallig weet welke norm zeker stelt dat product voor jou persoonlijk voldoet is dat handig, maar de meeste mensen weten dat niet.

Kijk je bijvoorbeeld naar verschillende normen voor wat een zit-sta bureau is, dan is er een norm die 135cm maximale hoogte voorschrijft – voor de stahoogte voor zeer lange personen. Ook is er een minimale hoogte die slaat op de minimale zithoogte voor de kortste persoon die het bureau gaat gebruiken. Voor jou is het dan veel belangrijker of de laagste stand jouw zithoogte is en de hoogste stand jouw stahoogte. Als dat, bijvoorbeeld, respectievelijk 74 en 114cm zijn, is dat de marge die je moet hebben. Elk bureau dat die afstand kan bewegen voldoet dan (qua hoogte), en kan je je het geld besparen van een duurder bureau dat wel tot 135cm kan, als je het ook af kan met eentje die 120 hoog kan.

Het tegenovergestelde kan ook voorkomen: je kunt ook buiten de standaard vallen. Er zijn mensen die zo lang zijn dat geen enkele standaardbureaustoel voldoet, of zo zwaar dat ze door een standaard stoel simpelweg heen zakken. Het schiet voor een individu ook niet heel erg op als iets voor 98% van de bevolking geschikt is, terwijl je net bij die 2% hoort.

Kortom: normen zijn een handig instrument om aankopen te bepalen op het moment dat het om inrichting van jouw kantoor met personeel gaat. Lees je dan in, of laat je adviseren. Maar zoek je iets voor jezelf, kijk dan vooral naar wat voor jou persoonlijk voldoet.

Leave a Reply